Mindre företag som säljer varor eller tjänster till andra EU-länder kan, under vissa förutsättningar, få sälja utan att ta ut moms. Det beror på EU:s regler för småföretag med gränsöverskridande handel.
Momsundantag för småföretag i EU
För att förenkla för småföretag har EU infört regler som gör det möjligt att sälja varor och tjänster till andra medlemsländer utan att behöva redovisa moms – om vissa villkor är uppfyllda. Syftet är att minska den administrativa bördan för de allra minsta företagen.
I Sverige kan företag med en omsättning under 120 000 kronor (exklusive moms) välja att inte vara momsregistrerade. Det innebär att de inte behöver lägga på moms vid försäljning, men det innebär också att de inte får dra av ingående moms på inköp. På liknande sätt har EU infört ett system där länder kan välja att erbjuda ett motsvarande undantag för småföretag som handlar över gränserna.
Så fungerar momsundantaget vid försäljning inom EU
Om ett svenskt företag säljer varor till kunder i andra EU-länder kan det – om landet tillåter det – få sälja utan att ta ut moms enligt mottagarlandets regler. Samma sak gäller om ett utländskt mindre företag säljer till Sverige och vill använda de svenska reglerna. Företag kan själva välja i vilka länder de vill använda undantaget från momsplikt.
Det innebär att ett företag till exempel kan välja att vara momsregistrerat i Sverige och Danmark, men momsbefriat vid försäljning till Tyskland. Detta ger en viss flexibilitet, men det är viktigt att förstå vilka regler som gäller i varje enskilt land.
Villkor för att få använda undantaget
För att kunna använda det förenklade regelverket krävs att vissa grundvillkor är uppfyllda:
- 100 000 euro är en EU-gemensam tröskel för att småföretag ska kunna dra nytta av momsundantag vid gränsöverskridande handel inom EU.
- Den gäller samlad försäljning i hela EU, inte per land.
- Om ett företag överskrider tröskeln, måste det börja redovisa moms i enlighet med de vanliga EU-reglerna.
- Observera att medlemsländer får sätta lägre nationella trösklar för när företag behöver momsregistrera sig lokalt. I Sverige är exempelvis gränsen för frivillig momsregistrering 120 000 kr i omsättning.
Eftersom varje EU-land har viss frihet att anpassa reglerna nationellt, är det viktigt att kontrollera vad som gäller i det land där kunden befinner sig.
Sammanfattning
Små företag som handlar inom EU kan i vissa fall sälja utan att ta ut moms, tack vare EU:s särskilda regler för småföretag. Möjligheten beror på omsättningsnivå, typ av försäljning och de lokala reglerna i det land där kunden finns. Eftersom tillämpningen varierar mellan EU-länderna kan det krävas noggrann kontroll av vilka regler som gäller – men det finns potential för förenklad administration för småföretag som uppfyller kraven.